Egy öntözőrendszer hatékonyságát a vízkibocsájtási kvalitása, illetve képessége fogja a leginkább meghatározni. Ezekért közvetlenül az öntöző elemek lesznek felelősek, illetve a kiválasztásukat elvégző szakember. Ez nem csak a hatékonyságot fogja meghatározni, de a kert épségét és egészségét is, hiszen a túl sok víz éppen annyira káros tud lenni, mint a túl kevés víz. Ezért lehet jó a vízmegtáplálás megválasztása és az általános vízparaméterek, lehet jó a csőmegválasztás és a szelepek, lehet jó a vezérlő és lehet jó az öntözőrendszer általános összerakása is, ha az öntöző elemek nincsenek jól megválasztva!

A legtöbb öntözőrendszer esetében a következő öntöző elemekről beszélhetünk:

Szórófejek

Ez a legismertebb és legelterjedtebb öntöző elem, amelyet alapvetően két csoportba osztunk a működési elveit tekintve. Így vannak a spray típusú (permetszerűen terítő), valamint a rotoros (forgó) szórófejek.

A spray típusú szórófejeket a leggyakrabban kisebb vagy tagolt területeken használjuk. Ezek sűrűn elhelyezett módon vannak telepítve és az adott öntözési szöget egyszerre terítik permetszerűen, a kiválasztott fúvókájuknak megfelelően. A legtöbb öntözőrendszer tartalmaz spray típusú szórófejeket.

A rotoros szórófejek a nevükben is jelzik, hogy forgó szórófejek, amiket jellemzően közepes, illetve nagy és általában tagolatlan területek öntözőrendszerénél szereljük. Ezek a szórófejek a beállított szögüknek megfelelően és azt a szöget ide-oda bejárva öntözik meg.

Ma már egyre népszerűbb rotátor öntözés is, ami valójában egy speciális fúvóka használata egy spray szórófejbe, ami hasonlóan viselkedik, mint egy rotoros szórófej. Közép távolságig használható és jellemzően kis nyomású és literszámú paramétereknél nyújt sikeres megoldást!

Mikroszórók

A mikroszórók kis fogyasztású fix kiépítésű pálcák, amelyek végén sprayszerűleg, vagy vékony csíkokba szabdalt módon távozik az öntözővíz. A leggyakoribb felhasználási területek a sziklakertek, a növénycsoportok és az üvegházak.

Csepegtetőcső

A csepegtetőcsövek nagyon gyakori öntöző elemei az öntözőrendszereknek. Általában sövények alá, növénycsoportok alá használatosak, de a mezőgazdasági öntözés fő elemeinek is számítanak.