Az öntözőrendszerek tekintetében én három félét különböztetek meg. Az automata, a hibrid és a manuális öntözőrendszert. Véleményem szerint bárhogyan is van csűrve-csavarva a dolog, végeredményét tekintve valamelyik fent felsorolt halmazba belel fog kerülni.
Kezdjük a standardnak tekinthető automata öntözőrendszerrel. Ez a berendezés – ahogyan azt a nevében is hordozza – teljesen automata módon üzemel. Egy intelligens, programozható vezérlőegység irányítja az öntözést. Esőérzékelővel ellátható, ami megvédi a túlöntözéstől a kertünket és a pénztárcánkat is a túlköltekezéstől. Olyan optimális időpontokban is képes öntözni, amikor a legtöbben nem szívesen tennénk azt, mivel ritkán van kedvünk hajnalban és késő este öntözni. Pedig a növények életciklusának és a víztakarékos öntözés megvalósulásának is erre van szüksége. Nem szükséges számára a felügyeletünk, tehát az öntözőrendszer akkor is öntöz, ha nem vagyunk otthon, vagy éppen nyaral az egész család. Kialakítása a leginkább megegyező a kertünk szükségleteivel, hiszen pontosan a kert adottságaira szabható. És nem utolsósorban a pontos periodikája miatt a kertünk növényzete gyönyörűvé válik, hiszen a növényeink nem fogják a víz hiányától visszatartani magukat a kibontakozástól.
A hibrid öntözőrendszerek valójában a legtöbbször automata öntözőrendszerek, bár egy manuális is lehet hibrid. Ez csak annyit jelent, hogy az építője nem csak egy márka termékeit használta fel az építéskor, hanem bizonyos dolgokból egy márkát, majd más alkatrészekből egy másikat választott. Szerintem jól megválasztva ezeket az alkatrészeket, lehet tökéletes öntözőrendszert építeni!
A manuális öntözőrendszer egy olyan berendezés, amely kézi vezérlésű, azaz nem képes csak a felhasználója irányítása mellett működni. Ez az a berendezés, ami egyetlen egy kvalitás megtartása mellett nélkülöz mindent, ami jó egy (automata) öntözőrendszerben! Minden egyes zónáját kézzel kell indítani és elzárni, ezzel gyakorlatilag a víztakarékosságot és a hatékonyságát is elvesztve. Feltételezem, hogy nem stopperrel a kezében áll mellette a felhasználója és nem minden nap ugyanabban az időben (hajnalban és este) öntöz vele. Csak annyit szeretnék még erről elmondani, hogy a legtöbb manuális rendszert később költségesen, de átépítetik automata öntözőrendszerré. Ez szerintem mindent elárul!