Hogy is működik ez pontosan? Ha Amsterdam piroslámpás negyedének utcáin sétálsz végig, már kora délelőtt is láthatod az ablakban álló nőket, de a legforgalmasabb időszak talán este 11 óra körül van. A piros lámpa jelzi az ablakban álló lánynál, hogy éppen akkor „szabad”. Amikor az ablak üres, és ki van kapcsolva a piros fény, az elég egyértelmű.. Ugye? Ha esetleg a piros lámpafény helyett kéket látnál, az azt jelzi, hogy az ablak mögött nem lány, hanem transzexuális személy van. Az erotikus munka kategóriába tartozik természetesen ez a fajta szexmunka is, rengeteg hirdetést találsz az interneten, ha ilyen jellegű munkát keresel, főleg ha megnézed a www.red-life.net oldalt, ahol több, mint 500 munkaajánlat van.
Nagyjából 400 db vitrin van Amsterdamban, szóval a konkurenciát el tudod képzelni.. A lányok többsége ezért próbál valahogy kitűnni, például nővérnek, nyuszinak öltöznek be, evvel csábítva el a lehetséges vendégeiket. A rámenősebbek kopogtatnak a járókelőknek az ablakon, hogy őket „vigyék el”. Ha egy férfi érdeklődik, bekopog a lánynak az ablakon, így kezdődik az „üzlet”. A legtöbb lány magának dolgozik, ezért saját árakat tudnak választani a szervizüktől és az időtől függően természetesen. Ha bármilyen extra szolgáltatást szeretnél, esetleg valami különleges szexuális kívánságod van, felárért megkaphatod.
A prostitúció 1811-től legális Amsterdamban. Saját közösségük van, betegbiztosításuk, és adót fizetnek. A piros lámpás negyedben minden megtalálható, aminek köze van az erotikához. Piros lámpás vitrinek, Night klubbok, privát lakások, szexshop/condom shop, és még szex múzeumuk is van! Ne felejtsd el, ha esetleg turistaként arra járnál, tilos az ablakban álló dolgozó lányokról képet/videót csinálni. Tartsd észben, hogy ez nem egy egyszerű munka a lányoknak, és tiszteletben kell őket tartani.